Hibridno vozilo

Na ovo pitanje odgovor nije lagan; ili ste ljubitelj mehaničkog, ručnog, klasičnog mjenjača ili ste ljubitelj automatskog mjenjača.

Prilikom upisa u autoškolu vjerojatno ste razmišljali kako bi bilo voziti automobil s automatskim mjenjačem?

Zašto se mučiti sa “mijenjanjem brzina” ako to vozilo može samostalno obavljati?

U posljednje vrijeme sve više vozača razmišlja na sličan način, naročito otkad znamo da je to i kod nas omogućeno zakonski a i lakše i jednostavnije je!

Miljenici velikog okretnog momenta, kontrole ručnog mjenjača i gasa vjerojatno vas nikada neće razumjeti.

 

Što o tome piše u Pravilnicima o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču o osposobljavanju kandidata za vozače

Narodne novine broj: 127 od 17.11.2020 

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču 

U članku 27. stavak 3. mijenja se i glasi:

“Kandidatu za vozača koji je položio ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom na vozilu s automatskim mjenjačem za kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ili DE, podatak o položenom ispitu na vozilu s automatskim mjenjačem u obliku propisanog koda upisuje se u e-Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu”.

Znači kandidat koji se osposobio na vozilu s automatskim mjenjačem u vozačkoj dozvoli biti će napomena(kod) koja omogućuje upravljanje samo vozilima s automatskim mjenjačem, tj. vozačka dozvola NE vrijedi za vozila s ručnim mjenjačem, a ako položite na ručnom mjenjaču smijete upravljati i vozilima s automatskim mjenjačem.

Važno je reći da ako vam ručni mjenjač stvarno predstavlja problem, možete nakon što steknete nekoliko mjeseci ili godina iskustva na automatskom mjenjaču imate mogućnost da ponovo upišete autoškolu na vozilu s ručnim mjenjačem kako bi slobodno mogli upravljati i vozilima s ručnim mjenjačem.

Zakonska obaveza je odvoziti minimalno 10 nastavnih sati iz predmeta Uv(upravljanje vozilom) i ponovo položiti ispit iz vožnje.